EN

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletével teljes egészében elutasította a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos keresetét, amelyet az Alkotmánybíróság ellen indított.

A TASZ azért fordult bírósághoz, mert Alkotmánybíróság nem adta ki részére zárt ülésekre szóló meghívókat, valamint zárt üléseiről készült emlékeztetőket. A Fővárosi Törvényszék 2012. március 13-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével kis részben helyt adott a TASZ keresetének, és kötelezte az Alkotmánybíróságot az ülésekre szóló meghívók kiadására. Az ítélet ellen az Alkotmánybíróság fellebbezést nyújtott be, amelyben kérte az elsőfokú bíróság ítéletének megváltoztatását és a felperes keresetének teljes elutasítását.

A Fővárosi Ítélőtábla a napokban kézbesített, jogerős ítéletében az Alkotmánybíróság fellebbezését alaposnak találta. Az ítélőtábla megállapította, hogy az Alkotmánybíróság teljes üléseinek minden alkalommal közzétett napirendjén túl, a belső használatra szánt meghívó az előkészítő iratokhoz közvetlenül kapcsolódó tartalmat hordozhat, és olyan belső információkat, amelyeknek nyilvánossága korlátozott. A kérdéses iratok megismerése sajtónyomást generálhat, ami az Alkotmánybíróság pártatlan és törvényes rendnek megfelelő működését akadályozhatja.

A Fővárosi ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az Alkotmánybíróság jogszerűen vonta mérlegelési jogkörébe a kért adat kiadását és döntött a felperesi kérelem elutasításáról.

Az Alkotmánybíróság az ügy kapcsán fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy elkötelezett a transzparens működés mellett, és a jövőben is mindig a lehető legrészletesebb tájékoztatást adja tevékenységéről, az ülések napirendjéről, határozatairól. A nyilvánosság biztosítását szolgálja az Alkotmánybíróság megújult honlapja is, amely a korábbinál gazdagabb tartalommal, részletes, naprakész információkkal várja az érdeklődőket. Mint ismeretes, tavasszal hackerek törték fel az Alkotmánybíróság honlapját, tartalmát megváltoztatták, ezért néhány napig az nem volt elérhető. Az új, biztonságos honlap beindításáig az Alkotmánybíróság ideiglenes oldalt működtetett a legfontosabb információkkal.