EN

Gagik Harutyunyan, az örmény alkotmánybíróság elnökének meghívására a Jerevánban – a Velencei Bizottság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának közreműködésével – rendezett nemzetközi konferenciára látogatott az Alkotmánybíróság delegációja 2016. október 19–24. között.

Sulyok Tamás elnökhelyettes megbízásából az Alkotmánybíróságot Detre László nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsadó, illetve Orbán Endre érdemi munkatárs képviselte. A nemzetközi konferencián huszonnégy ország alkotmánybíróságának, illetve legfelsőbb bíróságának képviselői a The role and significance of Rule of Law checklist, adopted at the 106th Plenary Session of the Venice Commission, in the process of conducting constitutional monitoring és a The role of Constitutional Court in overcoming legal gaps and legal uncertainty témakörökben tartottak előadásokat, illetve folytattak megbeszéléseket.

A szakmai megbeszélésen Gagik Harutyunyan elnök az alkotmányosság és az alkotmány – mint a társadalmi együttélés alapjának – védelmének fontosságát, az alkotmányos kontroll során a ‘Rule of Law checklist’ alkalmazásának jelentőségét emelte ki. Felszólalt továbbá az Emberi Jogok Európai Bíróságának több bírája is (Angelika Nussberger, Mārtiņš, Mits, Robert R. Spano) akik különösen a bíróság joggyakorlatának az átmeneti demokráciákra gyakorolt hatását hangsúlyozták. A felszólalók kitértek Örményország alkotmányának 2015-ben történő módosítására, amely révén az ország  közjogi berendezkedése – a félprezidenciális rendszerről – parlamentáris demokráciára változott. Az Európa Tanács részéről Philippe Boillat (Director General of Human Rights and Rule of Law) tarott előadást Realisation of the Rule of Law Concept by the State in its Policycímmel.

A konferencia részeként a köztársasági elnöki hivatalban ünnepélyes keretek között megalapították az „International Public Analytical Center ’Constitutional Culture’” nevű szervezetet. Az alapítók között található többek között Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság volt elnöke, illetve a Velencei Bizottság tiszteletbeli elnöke, valamint Sajó András, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökhelyettese.