EN

A választási ügyekkel összefüggésben némileg módosult az Alkotmánybíróság ügyrendje péntektől; a jobbára technikai jellegű változtatások célja elsősorban az, hogy a szoros határidőket is minden esetben tartani tudja a testület – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI érdeklődésére.

Az Alkotmánybíróságnak választási ügyekben három munkanapon belül kell döntenie arról, hogy befogadja-e az alkotmányjogi panaszt és újabb három munkanapja van arra, hogy érdemi döntést hozzon róla.

A mintegy féltucatnyi ügyrendi változás között van például az a rendelkezés, mely szerint az ötfős alkotmánybírósági tanácsok választási ügyekben már három taggal is határozatképesek, és ha nincs jelen a tanács elnöke, akkor az éppen tárgyalt ügy előadóbírája elnököl.

Továbbá választási ügyekben okafogyottá vált és ezért nem érvényesül az az általános szabály, hogy a főtitkár értesíti az indítványozót, ha alkotmányjogi panaszát befogadták és ügyében érdemi döntés várható, hiszen választási ügyekben hamarabb megszületik a döntés, mint hogy az értesítést megkaphatná az indítványozó.

Ugyancsak a rövid határidők miatt kell eltérni attól az általános szabálytól, mely szerint, ha a rendes bíróság helyett tévedésből az Alkotmánybíróságra nyújtja be valaki indítványát, akkor az Alkotmánybíróság átküldi a bírósághoz, hogy az úgy járjon el, mintha eleve hozzá érkezett volna. Ehelyett választási ügyekben a tévesen az Ab-hez benyújtott alkotmányjogi panaszokat eleve visszautasítják, hiszen a rövid határidő miatt nincs idő a továbbításra.

A csütörtöki Magyar Közlönyben kihirdetett és pénteken hatályba lépett ügyrendmódosítást a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

A főtitkár elmondta, hogy február eleje óta érkeznek választási ügyek az Alkotmánybíróságra, eddig több mint 30, és várhatóan április végéig kell a testületnek ilyen ügyekben eljárnia.

MTI 2014. március 21.

A 2014. március 21-től hatályos ügyrend szövege ezen a linken olvasható.