EN

Budapest, 2015. december 15., kedd (MTI) – Kezd kialakulni egyfajta új bizalom az Alkotmánybíróság iránt, egyre több beadvány érkezik a testülethez – mondta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

A Quaestor-ügy legfőbb tanulságaként az Alkotmánybíróság elnöke azt emelte ki, hogy a lakosság pénzügyi kultúrája alacsony.

Sokan, amikor a másfél százalékos banki kamat miatt átviszik a pénzüket egy másik pénzügyi szolgáltatóhoz az ott ígért 6,5 százalékos kamat reményében, még azzal sincsenek tisztában, hogy a bankban 30 millió forintig biztosított a megtakarításuk, a brókercégnél viszont csak 6 millióig – fűzte hozzá.

A parlament napirendjén szereplő újabb, a befektetőket mentő törvényjavaslatról az Alkotmánybíróság elnöke megjegyezte: az Alkotmánybíróság korábbi döntésében már kimondta, hogy alkotmányos keretek között helye lehet az ilyen jogalkotásnak.

Az Alkotmánybíróságon folyamatban lévő fontosabb ügyek között említette Lenkovics Barnabás az ellenzéki képviselők által a Paks II.-vel kapcsolatos közérdekű adatkérést, illetve az ombudsman migránskvótákra vonatkozó indítványát.

Az Alkotmánybíróság elnöke arra a felvetésre, hogy a jelenlegi uniós szabályok úgy tűnik, nem alkalmasak a migránsválság kezelésére, megjegyezte: nem is a jelenlegi helyzetre lettek kitalálva, a menekültügyi egyezmény például 1951-es.

Napjainkban három súlyos globális jelenség is egymásra torlódik: a túlnépesedés, a klímakatasztrófa és a szociális szakadék, ez utóbbit jelzi, hogy az emberiség egy százalékának kezében van a vagyon ötven százaléka. Ebben a helyzetben százmilliók kelhetnek útra, hogy új életlehetőségeket keressenek maguknak. Az így kialakult helyzetben teljesen új megoldásokra van szükség, de az ez irányú folyamatok még el sem indultak – fejtette ki az Alkotmánybíróság elnöke.

Lenkovics Barnabás a riporternek arra a felvetésére válaszolva, hogy tavasszal három másik alkotmánybíróval együtt az ő mandátuma is lejár, elmondta: ha szükség van rá, elvállalna egy újabb elnöki ciklust.

MTI 2015. december 15., kedd 9:04