EN

2011. július 30-án, életének 84. évében elhunyt Szabó András egyetemi tanár, akadémikus, az Alkotmánybíróság volt tagja, a magyarországi kriminológia tudomány jeles képviselője.

Szabó András jogi tanulmányait a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1953-tól az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében tudományos kutató, később a Büntetőjogi és Kriminológiai Osztály vezetője. A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkásságával 1978-ban a jogtudományok doktora fokozatot szerzett. A Magyar Kriminológiai Társaság, illetve a Magyar Kisebbségvédelmi Egyesület elnöke, valamint a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára volt. Az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává. E tisztséget 1998-ig töltötte be, és több nagy jelentőségű határozatnak volt előadó alkotmánybírája.

Az Alkotmánybíróság tagjai és munkatársai Szabó András személyében nemcsak a jogtudóst, a neves professzort, hanem a testület máig tisztelettel emlegetett és megbecsült volt tagját is gyászolják.