Elhunyt Kilényi Géza, az Alkotmánybíróság volt tagja

2016. december 15.

2016. december 14-én, életének 80. évében hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Kilényi Géza egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja, az MTA doktora. Temetése 2017. január 3-án lesz.

Kilényi Géza az egyetemi jogi végzettségét Budapesten szerezte meg 1958-ban. Ezt követően másfél évtizeden át ügyészként dolgozott; tevékenységi köre a közigazgatás működésének törvényességi felügyelete volt. 1973-1985 között az Államigazgatási Szervezési Intézet tudományos igazgatóhelyettese. A jogtudományok doktora fokozatot 1978-ban szerezte meg. 1986-tól az MTA Államtudományi Kutatások Programirodája igazgatója. 1988 novembere és 1989 novembere között az új Alkotmány kidolgozásáért és a közjogi kodifikációért felelős igazságügyminiszter-helyettes volt. 1989 novemberében tagja lett az akkor alakult Alkotmánybíróságnak, tisztségét 1998 novemberéig töltötte be.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Kilényi Géza személyében gyászolják a jogtudóst, a közigazgatási- és alkotmányjog tudósát és a magyar Alkotmánybíróság alapító tagját.

Kilényi Géza temetése 2017. január 3-án, kedden 14 órakor kezdődik a Nemzeti Sírkertben (1086 Budapest, Fiumei út 16.). Másnap, 2017. január 4-én, szerdán 18 órakor, a Regnum Marianum Templom altemplomában (Budapest XIV. Zoborhegy tér 18.) pedig gyászmise lesz az emlékére.