EN

Az első helyezett Szabó Patrik az ország alkotmányjogban legjártasabb tizenkét joghallgatója közül került ki az Ab§zi (Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) döntőjén. Az alkotmányjogi versenyt az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közösen szervezte, azzal a céllal, hogy az alkotmányjog iránt érdeklődő egyetemisták három fordulón keresztül megmérettethessék magukat. A döntőn az Alkotmánybíróság nevében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke köszöntötte a versenyzőket.

Sulyok Tamás beszédében a konstruktív vita jelentőségére hívta fel a fiatal hallgatóság figyelmét, a Mathias Corvinus Collegium nevében pedig Korim Balázs nyitotta meg a hónapok óta tartó verseny döntőjét.

Az idén először megrendezett megmérettetésen a jelentkezők többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadási képességeiket bizonyíthatták. A háromfordulós egyéni vetélkedő egy online fordulóból, egy jogeset megoldásából, valamint egy szóbeli döntőből állt. A jelentkezőknek a regisztrációt követően egy tesztsort kellett kitölteniük megadott idő alatt, majd a második fordulóba jutott versenyzők az alkotmánybírák kutató munkáját tapasztalhatták meg: több jogeset közül egyet kellett kiválasztaniuk és továbbgondolniuk. Végül a döntőbe jutott tizenkét versenyző az Alkotmánybíróság épületében, annak ülését modellezte. A játék során a versenyzők belehelyezkedtek egy alkotmánybíró szerepébe, és bemutathatták két normakontroll indítvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi érveléseiket.

A döntő zsűrijében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Czine Ágnes alkotmánybíró, Bitskey Botond főtitkár és Zakariás Kinga Rita főtanácsadó foglalt helyet.

A legjobb eredményt elért versenyzőknek lehetősége nyílik az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában való részvételre, emellett az első három helyezett (Szabó Patrik, Lebedi Réka és Varga Dominika Kincső) pénzjutalomban részesült.