EN

Bécsben tartja XVI. kongresszusát az Európai Alkotmánybíróságok Konferenciája. A rendezvényen részt vesznek az európai alkotmánybíróságok és alkotmánybíráskodást végző legfelsőbb bíróságok elnökei, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökei, továbbá meghívott vendégként számos felsőbb bíróság képviselője a világ különböző országából.

 

A kétnapos rendezvényen a jelenlévők az alkotmánybíróságok és a rendes bíróságok, valamint az alkotmánybíróságok együttműködésének kérdéseivel, valamint azzal foglalkoznak, hogy miként hat egymásra az alkotmánybíróságok, illetve az Európai Bíróság és az emberi jogi bíróság gyakorlata.

Az Európai Alkotmánybíróságok Konferenciája három évenként tartja kongresszusát. A tanácskozásokon az alkotmánybíráskodás egyes elméleti és gyakorlati kérdéseit tekintik át az alkotmánybíróságok vezetői. Az idei, bécsi rendezvényen a magyar Alkotmánybíróságot Paczolay Péter, a testület elnöke, Balogh Elemér és Lévay Miklós alkotmánybírók, valamint Bitskey Botond főtikár és Mecsi Diána kabinetfőnök képviseli.