EN

Az Alkotmánybíróság 2017. január 13-án, pénteken 11 óra 30 perckor nyilvános teljes ülésen hirdeti ki határozatát az Országgyűlés által 2016. december 6-án elfogadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény (T/12234. számú törvényjavaslat, a továbbiakban: Törvény) előzetes alkotmányossági vizsgálata tárgyában. A törvénnyel kapcsolatban a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz tavaly decemberben.

A köztársasági elnök álláspontja szerint a – még ki nem hirdetett – törvény egyes rendelkezései az Alaptörvénybe ütköznek, mert az új bíróság létrehozása során az Országgyűlés az Alaptörvény által sarkalatosnak minősített többségi igényű törvényt egyszerű többséggel fogadott el, illetve módosított. Az ügy alkotmánybírósági száma: I/2039/2016. (Az adatlapon megtalálhatóak az ügy részletei és az indítvány anonimizált szövege is).

A nyilvános hirdetés helyszíne az Alkotmánybíróság székháza (1015 Budapest, Donáti utca 35–45.).

A nyilvános hirdetésen bárki részt vehet. A kötelező biztonsági ellenőrzésre tekintettel javasolt fél órával korábban érkezni. A részvételhez előzetes regisztrációra nincs szükség.

A nyilvános hirdetés előreláthatólag kb. 12 óra 30 percig fog tartani.