EN

Az Alkotmánybíróság nyilvánosan hirdeti ki két határozatát a „Földet a gazdáknak!” programmal és a Natura 2000 földrészletek értékesítésével kapcsolatos ügyekben.

Az Alkotmánybíróság 2017. október 17-én, kedden nyilvános teljes ülésen hirdeti ki határozatát a következő két ügyben:

1.      „Földet a gazdáknak!” Program

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő és az országgyűlési képviselők több mint egynegyede két törvény (a Nemzeti Földalapról és a „Földet a gazdáknak!” Programról szóló törvény) és egy országgyűlési határozat rendelkezéseit támadta meg az Alkotmánybíróság előtt. Az indítvány szerint a Kormány és az Országgyűlés egyszerű többsége a „Földet a gazdáknak!” Program keretében lefolytatott értékesítés utólagos törvényesítése érdekében hozta létre a vitatott rendelkezéseket, alaptörvény-ellenes helyzetet teremtve ezáltal. Az ügy alkotmánybírósági száma: II/1902/2016. (Az adatlapon megtalálhatóak az ügy részletei és az indítvány anonimizált szövege is).

2.      Natura 2000 földrészletek értékesítése

Ötvenkét országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet Alaptörvénnyel való összhangját. Az indítványozók kifejtették, hogy a „Földet a gazdáknak!” Program keretében az állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítéséhez szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatból és a támadott rendelkezésből együttesen az állami tulajdonban levő termőföldvagyonnak a Natura 2000 területekre is kiterjedő magántulajdonba adása következik.  Álláspontjuk szerint a támadott rendelkezés sérti az Alaptörvényt, mivel a természetvédelem elért szintjét veszélyezteti anélkül, hogy ez másik alapjog érvényesítéséhez elkerülhetetlen lenne. Az ügy alkotmánybírósági száma: II/3394/2015. (Az adatlapon megtalálhatóak az ügy részletei és az indítvány anonimizált szövege is).

Időpont:       2017. október 17., kedd, 11.30-12.30

Érkezés a helyszínre: 11:00-11.30

Helyszín:      Alkotmánybíróság díszterme (1015 Budapest, Donáti u. 35-45.)

A nyilvános hirdetésen bárki részt vehet. A kötelező biztonsági ellenőrzésre tekintettel javasolt fél órával korábban érkezni.