EN

Az Alkotmánybíróság jövő heti ülésén kezdi tárgyalni a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló úgynevezett semmisségi törvény ellen benyújtott indítványokat – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére szerdán.

A törvény egyes rendelkezéseivel, illetve egészével kapcsolatban húsz indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz. Valamennyit olyan konkrét ügyekben eljáró bírók nyújtották be a semmiségi eljárás felfüggesztése mellett, akiknek a semmisségi törvényt kellett volna alkalmazniuk – fűzte hozzá a főtitkár.

A kezdeményező bírák indítványai szerint a semmisségi törvény ellentétes a jogállamiság, a hatalommegosztás és a bírói függetlenség elvével, valamint sérti az alaptörvény további rendelkezéseit, egyebek mellett a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot.

Az indítványokat az Alkotmánybíróság egyesítette, és egy eljárásban tárgyalja. A testület várhatóan több alkalommal is tárgyalja majd az indítványokat.

Az Országgyűlés 2011 márciusában fogadta el Balsai István fideszes országgyűlési képviselő – jelenlegi alkotmánybíró – javaslatára a semmisségi törvényt. Ez alapján semmisek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletek, illetve a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások. A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik.

A Legfőbb Ügyészség tavaly áprilisban jelezte, hogy 22 embert érintenek a semmiségi eljárások.

MTI 2012. október 31.

Fotó: Szigetváry Zsolt