EN

Az augusztus végén véget ért törvénykezési szünetet követően változatlanul online, azaz videókonferencia formájában tartja teljes üléseit és öttagú tanácsüléseit az Alkotmánybíróság 15 tagú testülete. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke március végén, a COVID-19 járvány első hullámának magyarországi megjelenése után nem sokkal, amint azt a törvényi háttér lehetővé tette, rendelkezett az online ülésezésről, és – ahogyan arról korábbi közleményünkben beszámoltunk – a testület egészen a nyári törvénykezési szünetig ebben a formában tanácskozott, és hozta meg döntéseit.

Az elmúlt hetek járványadatai, az emelkedő hazai esetszám és az egészségügyi, járványügyi szakemberek egybehangzó véleménye indokolttá tette, hogy a nyári időszakot megelőző működési rendet az Alkotmánybíróság elnöke megvizsgálja, és annak egy részét a jelen helyzetben is fenntartsa, illetve újból elrendelje.

Tekintve, hogy a testület tagjainak jelentős része a veszélyeztetett korosztályba tartozik, a fentiekkel egyidejűleg az Alkotmánybíróság minden munkatársának koronavírus teszteléséről is rendelkezett Sulyok Tamás. Az Alkotmánybíróság elnöke kötelességének érzi tudatni a közvéleménnyel – lévén, hogy egy, az Országgyűlés által választott, közfeladatot ellátó személyről van szó –, hogy az egyik alkotmánybíró, Horváth Attila tesztje pozitívnak bizonyult. A testület tagja tünetmentes, jelenleg karanténban van, a kontaktkutatás és a kontaktszemélyek tesztelése zajlik.

Az Alkotmánybíróság tagjainak és munkatársainak tesztelését szerződés alapján a Semmelweis Egyetem munkatársai végezték, annak költségeit az Alkotmánybíróság hivatala viselte. A SOTE Merkely Béla professzor vezette orvos csapata ezután is segíti az Alkotmánybíróságot. Minden felmerülő kérdésben, további esetleges teendőket illetően az AB rendelkezésére áll, a járvány okozta bárminemű, esetlegesen felmerülő kockázatok minimalizálása érdekében.