EN

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai 2022. évi 14. száma (2022. május 18.). A hivatalos lap a korábbi számokkal együtt letölthető pdf formátumban.

Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott végzéseit. Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete, az Alkotmánybíróság, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közös szervezésében.

2022. május 12-én, életének 96. évében elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja. Búcsúztatója 2022. május 31. napján, 17:00 órakor kezdődik Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza-kastély dísztermében, a temetés ezt követően a nagykovácsi temetőben lesz.

Az Alkotmánybíróság 2022. első negyedévi ügyforgalmi és statisztikai adatai az alábbi oldalakon tekinthetőek meg.

Zur Förderung der ungarischen Verfassungsgerichtsbarkeit schreiben das Verfassungsgericht von Ungarn und die Konrad-Adenauer-Stiftung ein Stipendienprogramm aus.

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi és a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, és az azokhoz kapcsolódó jogosultságokkal, valamint a védőoltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panasz indítványokkal.

Az Alkotmánybíróság honlapja karbantartási munkák miatt átmenetileg lassan töltődhet be, illetve időnként, rövid ideig, nem lesz elérhető. Köszönjük a türelmet, a kellemetlenségekért elnézést kérünk.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúriának a Kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott végzését. Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria a támadott döntésében nem vette kellő súllyal figyelembe, hogy az állampolgárok tájékoztatását célzó, jogszabályon alapuló, a választási eljárásról szóló törvényben nevesített kampányeszköznek nem minősülő kommunikációs közlésre sajátos körülmények között, rendkívüli háborús helyzetben, elsődlegesen az állampolgárok tájékoztatása érdekében került sor.