EN

Az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében a taláros testület teljes ülését modellező versenyen tehették próbára tudásukat egyetemi joghallgatók az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületében. A szellemi vetélkedőre az ország valamennyi jogi kara nevezett egy-egy csapattal, így 8 egyetem diákjai versengtek a dobogós helyekért.

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai 2019. évi 29. száma (2019. november 5.). A hivatalos lap a korábbi számokkal együtt letölthető pdf formátumban.

Megkezdődtek az Alkotmánybíróság épületének évek óta esedékes felújítási munkálatai, amelyek a tervek szerint a jövő év késő tavaszáig tartanak.

Az oktatást, a kutatást és a hallgatói tehetséggondozást segítő együttműködésről kötött megállapodást az Alkotmánybíróság (AB) és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara (SZTE-ÁJTK).

Szakmai látogatást tett az Alkotmánybíróságon a Kínai Népköztársaság Shandong tartománya Népi Fellebviteli Bíróságának küldöttsége.

Sulyok Tamás és Darák Péter közös interjúja a Karc FM-nek

Jogi műhelybeszélgetést rendezett a Kúria és az Alkotmánybíróság a Kúria bírói klubjában 2019. október 7-én. A rendezvény része annak az alkotmányos együttműködésnek, amelynek keretében a két szervezet 2016-ban indított közös kutatási programot az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. A program eredményeként idén májusban négykötetes könyvsorozat jelent meg. (Erről bővebben az Alkotmánybíróság honlapján olvashatnak.)

„Két oka van annak, hogy az alapjogok lényegi magját erkölcsi minőségnek kell tételeznünk.” – szögezte le Sulyok Tamás a számos neves résztvevővel életre hívott konferencián tartott előadásában.

Az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint az NKE Információs Társadalom Kutatóintézete konferenciát hirdet „A mesterséges intelligencia alkalmazásának hatása az alapjogokra” címmel, amelyre várja előadók jelentkezését.