Teltházas konferencia ügyvédek részvételével az Alkotmánybíróságon

2018. október 18.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke köszöntőjében üdvözölte az Alkotmánybíróság kezdeményezését. Az ügyvédség tevékenységének jelentős része alkotmányos alapjogokhoz kapcsolódik, ezek érvényesítése az esetek döntő többségében ügyvédi segítség nélkül komoly nehézséget jelent. Jelen konferencia sikere is azt mutatja, hogy ügyvédi hivatásrend rendkívüli érdeklődéssel kíséri figyelemmel az Alkotmánybíróság tevékenységét, a panaszok elbírálását. Az állampolgárok érdeke az, hogy a tételes jog tartalmát megfelelő színvonalú intézményes szakmai segítséggel ismerhessék meg – tette hozzá Bánáti János.

Czine Ágnes alkotmánybíró előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányjogi panasz különleges jogorvoslat, a jogbiztonság pedig a jogerőhöz fűződik, így a jogerő „feltörése” csak különösen indokolt esetben célszerű. Az Alkotmánybírósághoz beérkezett ügyek 88%-a alkotmányjogi panasz volt a tavalyi évben, idén az első félévben ez az arány 90%-ra nőtt. Schiffer András ügyvéd kiemelte, hogy míg az Alaptörvény által bevezetett változásokig az Alkotmánybíróság jellegadó funkciója az utólagos normakontroll volt, ezt követően a jellegadó funkció az alkotmányjogi panasz lett. Jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az ügyvédek számára abban látja, miként lehet hatékonyan az ügyfelek tudomására hozni, hogy egy jogsérelem nem feltétlenül jelent egyúttal alaptörvény-ellenességet is.

Az esemény további előadói a délután folyamán – többek között – Hörcherné Marosi Ildikó, Juhász Imre és Szalay Péter alkotmánybírók, valamint az ügyvédség képviseletében Nagy Péter, Bogdán Tibor és Gellér Balázs voltak.