Te hogyan döntenél? – alkotmánybírósági szimulációs versenyen tehették próbára tudásukat egyetemisták

2019. november 7.

A 4 fős csapatok feladata az volt, hogy egy előre meghatározott jogeset alapján határozat tervezetet készítsenek elő a szimulált alkotmánybíróság számára. A csapatokat egy kijelölt „alkotmánybíró” képviselte, aki ismertette a saját tervezetüket, illetve reagált a többi csapat anyagára. A modellezett teljes ülésen részt vettek a csapattagok, Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke, Szalay Péter alkotmánybíró és Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára és Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A csapatok teljesítményét a részt vevő szakemberek az előzetes írásbeli anyagok és a szóbeli előadások alapján értékelték.

A vetélkedő győztese az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata lett, az ezüstérmet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói vihették haza, míg a harmadik helyen a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának tanulói végeztek.

A „Legjobb alkotmánybíró” különdíjat megosztva ítélte oda az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium zsűrije két versenyzőnek. Ezt Ábrók Kamilla, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója és Nagy Botond, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója kapta meg.

A határozat-tervezetek itt >> a véleményezések itt >>  érhetők el.