Negyed százada az osztrák-magyar alkotmánybírósági kapcsolatok fejlődéséért

2017. október 25.

Sulyok Tamás az osztrák elnök méltatása során kiemelte: az európai alkotmánybíróságok egymás közötti, valamint az európai bírói fórumokkal folytatott párbeszéde nélkülözhetetlen a mai európai társadalomban. A jogállamiságot a tagállami alkotmányok értelmezése és alkalmazása során védő alkotmánybírák számára szükség van olyan példaképekre, akiknek egész élete és munkássága követendő a jogállamiság védelméért felelős ifjabb generációk számára. Gerhart Holzinger nem csupán rendkívüli képességű alkotmányjogász, hanem bölcs diplomata és kiemelkedő személyiség is. Az osztrák elnök személye az elmúlt tíz évben garancia volt arra, hogy az intézményközi együttműködés a nyílt és becsületes véleménycserén, a kölcsönös tiszteleten és a komoly munkán alapult.

Gerhart Holzinger – ahogy Paczolay Péter, a magyar alkotmánybíróság korábbi elnöke is – mindig rendkívül elkötelezett volt az alkotmánybíróságok közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett. Az osztrák és a magyar alkotmánybíróság Holzinger elnök úr hivatalba lépése, vagyis 2008 óta összesen öt kétoldalú találkozót szervezett, de már ezt megelőzően is többször találkozott a két testület. Az alkotmánybíróságok ilyen szoros együttműködése különleges hozzájárulást jelent Ausztria és Magyarország egyéb, szélesebb értelemben vett kétoldalú kapcsolataihoz is.

Az eseményen díszvendégként részt vett Darák Péter, a Kúria elnöke, a nagykövetségek képviselői, valamint házigazdaként Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is.

Gerhart Holzinger osztrák elnök önéletrajza elérhető az Osztrák Köztársaság Alkotmánybíróságának honlapján: https://www.vfgh.gv.at/verfassungsgerichtshof/verfassungsrichter/gerhart_holzinger.de.html

Budapest, 2017. október 25.

MTI: Kitüntették az osztrák Alkotmánybíróság elnökét 

Kitüntette az osztrák alkotmánybíróság elnökét a magyar igazságügyi miniszter és a magyar Alkotmánybíróság elnöke Pannonhalmán – közölte az Alkotmánybíróság szerdán közleményben az MTI-vel.

Gerhart Holzingernek, az osztrák alkotmánybíróság elnökének kedden Pannonhalmán Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) állami kitüntetést adta át, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke pedig az Alkotmánybíróság Érdemérmét.
Sulyok Tamás osztrák kollégája méltatásakor kiemelte: nélkülözhetetlen az európai alkotmánybíróságok egymás közti, illetve az európai bírói fórumokkal folytatott párbeszéde. A jogállamiságot a tagállami alkotmányok értelmezése és alkalmazása során védő alkotmánybírák számára pedig szükség van olyan példaképekre, mint Gerhart Holzinger, aki nem csupán rendkívüli képességű alkotmányjogász, hanem bölcs diplomata és kiemelkedő személyiség is.
Az osztrák alkotmánybírósági elnök az elmúlt évtizedben garanciát jelentett a nyílt, becsületes véleménycserén, kölcsönös tiszteleten és komoly munkán alapuló intézményközi együttműködésre – hangsúlyozta az Alkotmánybíróság elnöke.
A kitüntetés átadása előtt a magyar és az osztrák alkotmánybíróság tagjai együttes ülésen tekintették át a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságához és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fűződő kapcsolatokat – közölte az Alkotmánybíróság szerdán.

Budapest, 2017. október 25., szerda (MTI)