A 2020/2021-es törvénykezési időszakot is online ülésezéssel kezdi meg az Alkotmánybíróság

2020. szeptember 10.

Az elmúlt hetek járványadatai, az emelkedő hazai esetszám és az egészségügyi, járványügyi szakemberek egybehangzó véleménye indokolttá tette, hogy a nyári időszakot megelőző működési rendet az Alkotmánybíróság elnöke megvizsgálja, és annak egy részét a jelen helyzetben is fenntartsa, illetve újból elrendelje.

Tekintve, hogy a testület tagjainak jelentős része a veszélyeztetett korosztályba tartozik, a fentiekkel egyidejűleg az Alkotmánybíróság minden munkatársának koronavírus teszteléséről is rendelkezett Sulyok Tamás. Az Alkotmánybíróság elnöke kötelességének érzi tudatni a közvéleménnyel – lévén, hogy egy, az Országgyűlés által választott, közfeladatot ellátó személyről van szó –, hogy az egyik alkotmánybíró, Horváth Attila tesztje pozitívnak bizonyult. A testület tagja tünetmentes, jelenleg karanténban van, a kontaktkutatás és a kontaktszemélyek tesztelése zajlik.

Az Alkotmánybíróság tagjainak és munkatársainak tesztelését szerződés alapján a Semmelweis Egyetem munkatársai végezték, annak költségeit az Alkotmánybíróság hivatala viselte. A SOTE Merkely Béla professzor vezette orvos csapata ezután is segíti az Alkotmánybíróságot. Minden felmerülő kérdésben, további esetleges teendőket illetően az AB rendelkezésére áll, a járvány okozta bárminemű, esetlegesen felmerülő kockázatok minimalizálása érdekében.