EN

Aktuális hírek, események

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai új száma

2018. december 14.

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai 2018. évi 35. száma (2018. december 14.). A hivatalos lap a korábbi számokkal együtt letölthető pdf formátumban.

tovább

Alkotmánybíróság: a pótmagánvádlói fellépés lehetőségét hamis vád esetén a bíróság esetről-esetre köteles vizsgálni

2018. december 14.

A testület friss határozatában kiemelte: hamis vád esetén a bíróságoknak a törvényi tényállást és a konkrét ügy összes körülményét mindig egyedileg kell megvizsgálni ahhoz, hogy az Alaptörvénynek megfelelő döntés szülessen a pótmagánvádlóként történő fellépésről.

tovább

Alkotmánybíróság: a bíróságoknak minden esetben vizsgálniuk kell a jogszabályok célját

2018. december 13.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában kiemelte: az Alaptörvény a bíróságok számára alkotmányos kötelezettségként írja elő, hogy a jogszabályokat elsősorban azok céljával összhangban értelmezzék, ez azonban nem zárja ki, hogy a bíróság egyéb szempontokra is figyelemmel legyen. Az a bírósági mérlegelés azonban, amely a jogszabály céljának vizsgálatát teljes mértékben kizárja, már alaptörvény-ellenesnek minősül.

tovább

Az Alkotmánybíróság elutasította a plakátok szabályozására vonatkozó országgyűlési képviselői indítványt

2018. december 12.

A településkép védelméről szóló törvény módosításának megsemmisítését ötvenöt országgyűlési képviselő indítványozta az Alkotmánybíróságnál. A testület elutasította az indítványt, és határozatában többek között kiemelte: a támadott szabályozás közjogi érvénytelensége nem állapítható meg, nem tartozik sarkalatosságot igénylő tárgykörbe, világosan értelmezhető a piaci szereplők számára és nem ütközik a véleménynyilvánítás szabadságába sem.

tovább

Nem ütköznek nemzetközi szerződésbe a tavalyi költségvetés önkormányzati szolidaritási hozzájárulásra vonatkozó rendelkezései

2018. december 6.

Az Alkotmánybíróság rámutatott: a 2017. évi költségvetésről szóló törvény egyidejűleg tartalmaz szabályozást a jelentős adóerő-képességgel rendelkező települési önkormányzatok pénzügyi forrásainak csökkentésére, és a gyenge adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok pénzügyi forrásainak növelésére. Az a szabályozás, mely kizárólag differenciáltan, a jelentősebb adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok esetében írja elő szolidaritási hozzájárulás fizetését, nem tekinthető a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával ellentétesnek.

tovább

Az Alkotmánybíróság 2018. december 21-től 2019. január 4-ig ítélkezési szünetet tart

2018. november 30.

Az Alkotmánybíróság az Ügyrend 12. §-a alapján 2018. december 21-től 2019. január 4-ig (11+4 nap) ítélkezési szünetet tart.

tovább

Kisgyermekek jogellenes elvitele ügyében döntött az Alkotmánybíróság

2018. november 29.

A testület friss határozatában kiemelte: egy gyermek jogellenes elvitele kapcsán folytatott eljárásban a bíróságnak lehetőség szerint a felek által felajánlott összes bizonyítási eszközt igénybe kell venni annak érdekében, hogy egyértelműen megállapíthatóak legyenek a kiskorú gyermekek érdekei. Az olyan eljárás, amely ellehetetleníti azt, hogy a gyermek érdekeire fény derüljön, nem felel meg a tisztességes eljárás alaptörvényi követelményének.

tovább

Az Alkotmánybíróság 2018. harmadik negyedéves ügyforgalmi adatai

2018. október 24.

Az Alkotmánybíróság 2018. szeptember 30-i ügyforgalmi és statisztikai adatai

tovább

Alkotmányjogi panasz indítványminták

2018. július 18.

Az újabb gyakorlatot is ismertető részletes tájékoztatók és indítványminták célja, hogy az indítványozók és jogi képviselőik áttekintést kapjanak az alkotmányjogi panasz rendeltetéséről, szabályairól, és az indítványok formai és tartalmi követelményeiről.

tovább
Az összes aktuális hír, esemény

Legutóbbi döntések

A legutóbb hozott határozatok és végzések nem hivatalos, tájékoztató jellegű közzététele, a fontosabbak esetében rövid összefoglalóval.

2018. december 14.

2018. december 13.

2018. december 12.

2018. december 12.

2018. december 12.

2018. december 12.

2018. december 12.

Az összes új döntés