MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat

Sajtómegjelenés

2016.12.07Brókerbotrány – Elutasította az Alkotmánybíróság a benyújtott indítványokat

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában elutasította a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott indítványokat. (MTI)

2016.12.07Kishantos – Az Alkotmánybíróság elutasította az NFA-val kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést

Az Alkotmánybíróság tanácsa kedden elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítására és visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést. (MTI)

2016.11.22Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke

Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 22-én. (MTI)

2016.11.22Megválasztotta az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökét és négy új tagját kedden.

Az elnökké választott Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság eddigi elnökhelyettese a titkos szavazáson 137 igen és 1 nem szavazatot kapott. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig, Sulyok Tamás esetében 2026-ig tart. (MTI)

2016.11.16Quaestor – Az Alkotmánybíróság jövő héten kezdi tárgyalni az indítványokat

Az Alkotmánybíróság jövő hétfőn kezdi tárgyalni a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott több mint félszáz alkotmányjogi panaszt – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

2016.11.16Az Alkotmánybíróság jövő héten folytatja az uniós kvótarendszerrel kapcsolatos ombudsmani indítvány tárgyalását

Az Alkotmánybíróság jövő keddi teljes ülésének napirendjén szerepel Székely László ombudsmannak az uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványa – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

2016.10.26Kvótareferendum – Az Alkotmánybíróság elutasította a választási gyűlésekkel kapcsolatos panaszt

Az Alkotmánybíróság elutasította a választási gyűlésekkel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért párt által benyújtott alkotmányjogi panaszt – derül ki az Alkotmánybíróság honlapjára kedden feltett határozatból. (MTI)

2016.10.17Képmáshoz fűződő jogokkal kapcsolatban hirdet határozatot az Alkotmánybíróság kedden

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvános határozathirdetést tart két, képmáshoz fűződő jogokkal kapcsolatos, illetve egy, a helyi földbizottságokkal kapcsolatos ügyben – olvasható a testület honlapján. (MTI)

2016.09.19Az Alkotmánybíróság megsemmisített egy bűnügyi költséggel kapcsolatos rendelkezést

Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában alaptörvénybe ütközőnek minősítette és ezért megsemmisítette a büntetőeljárási törvény egyik, bűnügyi költségre vonatkozó rendelkezését. (MTI)

2016.07.12Az Alkotmánybíróság alkotmánysértést állapított meg a gyülekezési joggal kapcsolatban

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését. (MTI)

2016.07.10Nyilvános határozathirdetés az Alkotmánybíróságon egy gyülekezési jogi ügyben kedden (MTI)

Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság kedden - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére.

2016.06.21Kvótareferendum – Az Alkotmánybíróság elutasította a népszavazást támadó indítványokat

Az Alkotmánybíróság kedden meghozott két határozata nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak. Mindkét határozat olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

2016.06.17 Kvótareferendum – Hétfőn kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványát

Hétfői teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványát, amelyben alkotmányértelmezést kért a menekültek tömeges áthelyezésének lehetőségét illetően - olvasható a testület honlapján csütörtökön közzétett napirendben. (MTI)

2016.06.02Kvótareferendum – Kedden kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az indítványokat

Keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott indítványokat – olvasható a testület honlapján csütörtökön délután közzétett napirendben. (MTI)

2016.05.24Kvótareferendum – Megtámadták az Alkotmánybíróságon a népszavazást elrendelő határozatot

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz kedden. (MTI)

2016.05.16Kvótareferendum – Az Alkotmánybíróság várhatóan a nyári ítélkezési szünet előtt dönteni fog a felmerülő kérdésekről

A kormány népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos indítványokról az Alkotmánybíróság várhatóan még a július közepén kezdődő ítélkezési szünet előtt dönteni fog - mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára hétfőn.
(MTI, 2016. május 16.)

2016.04.20Újabb két alkotmánybíró mandátuma jár le, a testület még működőképes

Újabb két alkotmánybíró, Lenkovics Barnabás elnök és Lévay Miklós mandátuma jár le csütörtökön, így az Alaptörvény szerint 15 tagú testület 11 tagúra csökken, a testület működőképessége azonban fenntartható – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI-nek. (MTI)

2016.04.01Alkotmányellenes a jegybanktörvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban csütörtökön közzétett határozatával. (MTI)

2016.03.30Csütörtökön várható döntés az államfő MNB-vel és postával kapcsolatos indítványairól

Várhatóan csütörtökön dönt az Alkotmánybíróság Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB), valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára kedd este az MTI érdeklődésére. (MTI)

2016.03.14Húsvét után várható döntés az államfő indítványairól a Magyar Nemzeti Bankról és a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításával kapcsolatban (MTI)

Várhatóan húsvét után születik meg az Alkotmánybíróság döntése Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI-vel.

2016.02.03Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria egyik jogegységi döntését

Az Alkotmánybíróság visszaható hatállyal megsemmisítette a Kúria egyik, adóügyekkel kapcsolatos közigazgatási jogegységi döntését, valamint elrendelte az annak alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát. Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán közzétett határozat a jogegységi döntést alkalmazó egyik bíró indítványa nyomán született. (MTI)

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés