MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat

Sajtómegjelenés

2015.11.19Pontosítania kell a jogalkotónak, mi számít jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségnek

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő az Országgyűlés azzal, hogy nem szabályozta megfelelően a szabálysértési törvényben, mi számít a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenségnek – állapította meg az Alkotmánybíróság, amelynek erről szóló határozata szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. (MTI)

2015.11.17Quaestor-ügy – Lenkovics Barnabás: lehet alkotmányos a kártalanítás

Budapest, 2015. november 17., kedd (MTI) – Lehet alkotmányos a kártalanítás, a Quaestor-törvény kijavítható – mondta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a testület kedden megsemmisítette a Quaestor károsultjainak kárrendezéséről szóló törvény egyes részeit.

2015.11.03Az Alkotmánybíróság megkezdi az ellenzéki pártok állami földeladásokkal kapcsolatos indítványának tárgyalását kedden

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az állami földeladásokkal kapcsolatos ellenzéki beadványt – derül ki a testület honlapjáról. (MTI)

2015.10.14Quaestor-ügy – Az Alkotmánybíróság jövő héten kezdi tárgyalni az indítványokat

Az Alkotmánybíróság jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványokat – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán az MTI érdeklődésére. (MTI)

2015.09.22Alkotmánybíróság: a nők kedvezőbb jogai miatt alkotmányellenes a népszavazási kezdeményezés

A nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi döntése, amely lehetővé tette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést – derül ki az Alkotmánybíróság egy héttel ezelőtti határozatának kedden a testület honlapján közzétett indoklásából. (MTI)

2015.09.02Az Alkotmánybíróság soron kívüli eljárásban vizsgálja a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést

Az Alkotmánybíróság elnöke soron kívüli eljárást rendelt el a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán az MTI-vel.

2015.07.08A magyar egyházi szabályozás ellentétes az emberi jogi egyezménnyel

Az emberi jogi egyezménybe ütközik a magyar egyházakra vonatkozó törvény és kormányrendelet néhány rendelkezése – mondta ki az Alkotmánybírság, mely a szükséges összhang létrehozására három hónapot adott a jogalkotóknak. (MTI)

2015.06.16Az Alkotmánybíróság megsemmisített egy mobiltelefon-átjátszó tornyokkal kapcsolatos rendelkezést

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az elektronikus hírközlésről szóló törvény egyik, mobiltelefon-átjátszó tornyokkal kapcsolatos rendelkezését a tulajdonhoz való jog aránytalan korlátozása miatt. A határozat a Magyar Közlöny hétfői számában olvasható.

2015.05.13Devizahitelek ‒ Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria jogegységi határozatát támadó indítványt

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így a zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerződések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

2015.04.22Tapolcai választás – Alkotmánybíróság: nem alaptörvény-ellenes az MSZP-DK jelöltjéről szóló fideszes kisfilm

Az Alkotmánybíróság kedden közzétett határozatában a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes a Fidesz ajkai szervezete által az időközi képviselő-választási kampányban közzétett kisfilm, amely az MSZP-DK közös jelöltjét összefüggésbe hozta az ajkai vörösiszap-katasztrófával.

2015.03.27Devizahitelek – Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a perek felfüggesztése (MTI)

Nem alkotmányellenes a devizahitelesek és pénzintézetek közti perek felfüggesztése – mondta ki az Alkotmánybíróság szerdán közzétett döntésében. Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

2015.03.21Lenkovics Barnabás: az Alkotmánybíróság szigorúan szakmai alapon hozza meg a döntéseit

Az Alkotmánybíróság szigorúan szakmai alapon hozza meg a döntéseit, a kritikákat igyekszik hasznosítani, a rosszhiszemű, politikai indíttatású bírálatokra azonban nem kíván reagálni -  mondta az Alkotmánybíróság elnöke pénteken Kaposváron egy szakmai tanácskozást záró sajtótájékoztatón. (MTI)

2015.03.19Devizahitelek – Az Alkotmánybíróság elutasította az első devizahiteles törvénnyel kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat

Az Alkotmánybíróság elutasította a Kúria jogegységi döntését törvénybe foglaló első devizahiteles törvénnyel kapcsolatban benyújtott alkotmányjogi panaszokat. (MTI)

2015.03.08Devizahiteles ügyek: eddig három jelentős döntés és több száz folyamatban lévő ügy az Alkotmánybíróságon

A devizahitelekkel kapcsolatban a kormány, majd perekben eljáró bírák indítványai nyomán eddig három nagy jelentőségű határozatot hozott az Alkotmánybíróság (Ab), a pénzintézetek beadványairól hamarosan döntés születhet és közben zajlik több száz magánszemély ügyének elbírálása is - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére. Az Ab eddig devizahiteles ügyben nem állapított meg alkotmányellenességet. (MTI)

2015.03.03Lenkovics Barnabás: az Alkotmánybíróság feladata, hogy mértéket tartson

Budapest, 2015. március 3., kedd (MTI) ‒ Az Alkotmánybíróság feladata, hogy mértéket tartson, ne blokkolja a gyors kormányzati reagálást, de hozzájáruljon a törvényalkotás színvonalának javulásához ‒ erről beszélt Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság napokban hivatalba lépett elnöke a közmédiában kedd reggel.

2015.03.01Lenkovics Barnabás: a jogállam szakadatlan tanulási folyamat

Ahogyan az állam, úgy a jogállam struktúrái sem örök időkre adottak, egy szakadatlan tanulási folyamatról van szó, melyben az egyes jogállami intézmények funkciója, feladata is módosulhat. Az Alkotmánybíróság sem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati intézkedéseket, feladata az, hogy megvonja a politikai mérlegelés, mozgástér alkotmányos kereteit, melyeken belül még jogállami egy jogalkotói döntés - mondta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság napokban hivatalba lépett új elnöke az MTI-nek.

2015.02.24Hivatalba lépett Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság új elnöke

Az Alkotmánybírság új elnökét 2014. december 1-jén választotta meg az Országgyűlés kétharmados többsége 2015. február 25-i hatállyal.

2015.02.24Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria választási ügyben hozott határozatát

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria szerdai határozatát, amely szerint a baloldali pártok által támogatott független Kész Zoltán – aki utóbb megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást – képviselőjelöltként valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. (MTI)

2015.02.15Az Alkotmánybíróság a nyilvánosság alkotmányellenes korlátozásának megszüntetésére hívta fel az Országgyűlést

Az Alkotmánybíróság a február 13-i Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen. (MTI)

2015.02.12Lenkovics Barnabás: A legfőbb érték a béke és az emberi méltóság

A békét és az emberi méltóságot nevezte a legfőbb értéknek az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke azon a csütörtöki megemlékezésen, amelyen Budapest ostromának civil áldozatai előtt tisztelegtek a Farkasréti temetőben. (MTI)

2015.01.29Elutasította az Alkotmánybíróság a tankönyvellátási rendeletek elleni indítványt

Budapest, 2015. január 29., csütörtök (MTI) – Az Alkotmánybíróság elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

2015.01.29Alkotmánybíróság: nem alaptörvény-ellenesek a devizahiteles törvény kifogásolt szakaszai

Budapest, 2015. január 29., csütörtök (MTI) – Az Alkotmánybíróság szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

2015.01.28Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a napi.hu-t tiltott piacbefolyásolás miatt elmarasztaló ítéletet

Budapest, 2015. január 27., kedd (MTI) – Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) döntését, amely az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának határozatával összhangban 3 millió forintos bírsággal sújtotta a napi.hu-t egy a Mollal összefüggő félrevezető információ közlése miatt, amelyet a tanács piacbefolyásolásnak minősített.

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés