MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat

Sajtómegjelenés

2013.12.01Az Alkotmánybíróság megkapta a kormány devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát

Az Alkotmánybíróság megkapta és a probléma társadalmi súlyának megfelelően kezeli a kormány devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

2013.10.15Paczolay Pétert tiszteletbeli elnökévé választotta a Velencei Bizottság

Budapest/Velence, 2013. október 15., kedd (MTI) – A Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Pétert, Magyarországot képviselő korábbi tagját – közölte a bizottság a honlapján, a testület múlt hétvégén tartott 96. plenáris ülésének döntéseiről beszámolva.

2013.09.25A válság ellenére sem szabad a jogállami mércéken enyhíteni

Gödöllő, 2013. szeptember 25., szerda (MTI) – A gazdasági válság és a nehézségek ellenére sem szabad a jogállami mércéken enyhíteni, az alapjogvédelmet továbbra is az eddigi szinten kell teljesíteni – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán a német szövetségi alkotmánybíróság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón Gödöllőn.

2013.09.25Az Ab elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos beadványokat

Budapest, 2013. szeptember 24., kedd (MTI) - Az Alkotmánybíróság javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat - közölte a testület kedden a honlapján.

2013.05.20Az Alkotmánybróság rendkívüli körülmények között is az alkotmányosság őre

Az Alkotmánybíróság rendkívüli körülmények között is őre maradt az alkotmányosságnak – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke

2013.05.15Alkotmánybírósági elnökök: a kétharmad mellett határozott alkotmánybíráskodás szükséges

Eger, 2013. május 15., szerda (MTI) - Kétharmados parlamenti többség mellett mind Romániában, mind Magyarországon határozottabb fellépésre van szüksége az Alkotmánybíróságnak az alkotmányosság érvényesülése érdekében - nyilatkozott Paczolay Péter, a magyar és Augustin Zegrean, a román Alkotmánybíróság elnöke az MTI-nek szerdán, miután meglátogatták az Egri Törvényszéket.

2013.03.25Megválasztották alkotmánybírónak Juhász Imrét

Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Juhász Imrét, a Független Rendészeti Panasztestület elnökét (MTI)

2013.03.03A hatékonyság és a nyitottság jegyében készült az új ügyrend

Budapest, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - A hatékonyság és a nyitottság jegyében készült az Alkotmánybíróság új ügyrendje, a belső szabályok gyorsabb, rugalmasabb, ügyfélbarát eljárást tesznek lehetővé - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI-nek.

2013.01.27Paczolay Péter nyilatkozata az MTI-nek alkotmányosságról, célokról, eszközökről és bűnbakképzésről

Az „alaptörvény” kifejezés olyan alkotmányfelfogást tükröz, amelynek alapján az alkotmányosság nem pusztán Magyarország alaptörvényének szövegével azonos: a magyar alkotmányos hagyomány, benne az elmúlt több mint húsz év alkotmánybírósági gyakorlata, az európai alkotmányjogi kultúra és annak nemzetközi dokumentumokban egyértelműen meghatározott alapelvei az alkotmánybírósági mércéhez tartoznak – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az MTI-nek.

2013.01.27Mintegy 800 indítvány érkezett tavaly az Alkotmánybíróságra, az ügyek többsége egy éven belül fejeződik be

Az Alkotmánybíróság honlapján található statisztikai adatok alapján tavaly mintegy 800 új indítvány érkezett az Alkotmánybíróságra (Ab), a 2012 elején folyamatban lévő több mint négyszázzal együtt több mint 1200 ügy várt elintézésre. Az ügyek nagy része egy éven belül lezárult, az év végén 270 ügy volt folyamatban.

2013.01.25A dráma kívül marad az Alkotmánybíróság falain – Interjú Paczolay Péterrel a Figyelőben

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke nem látja indokoltnak, hogy rendszeresen hatalomtechnikai válaszok szülessenek a törvényekkel kapcsolatos alkotmányossági kifogásokra. „Korábban sem tartottam szerencsésnek, hogy az Alkotmánybíróság döntéseit akár időben megelőzve, akár egyidejűleg vagy a lehető legrövidebb időn belül alkotmánymódosítással írják felül. Ez a végső eszköz megilleti az alkotmányozót, de nemzetközi kitekintésben ritkán élnek vele, nálunk azonban elharapózott az utóbbi években” – fogalmazott az Alkotmánybíróság elnöke a Figyelőnek adott interjújában.

2013.01.10Paczolay Péter: az Alkotmánybíróság továbbra is az alkotmányosság őre

Az Alkotmánybíróság (Ab) az elmúlt évben is világossá tette, hogy a törvényhozás alkotmányos működésének őre, rendelkezik a feladatának ellátásához szükséges eszközökkel és használja is azokat – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke szerdán az MTI-nek.

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés