MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat

Sajtómegjelenés

2012.12.20Az Ab megsemmisítette a jogi segítségnyújtásról szóló törvény egyik rendelkezését

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogi segítségnyújtásról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely kizárta, hogy a rászorulók alkotmányjogi panasz-eljárásban jogi tanácsot, képviseletet kaphassanak - közölte a testület szerdán.

2012.12.11Az ügyben érintett alkotmánybíró nem vehet részt annak elbírálásában

Egyértelmű szabályok rögzítik, hogy az alkotmánybírók nem vehetnek részt olyan ügy elbírálásában, amelyben valamilyen módon érintettek, így volt ez mindig Balsai István esetében is – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára kedden az MTI-vel.

2012.12.10Az államfő választási eljárással kapcsolatos indítványa nyitott

Az államfő választási eljárással kapcsolatos alkotmánybírósági indítványában a megjelölt hat rendelkezés vizsgálata és alaptörvény-ellenességének megállapítása mellett azt is kéri, hogy az azokkal szoros tartalmi összefüggésben álló más rendelkezésekre is terjedjen ki a testület eljárása – mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

2012.11.22Paczolay Péter Washingtonban: kihívás a hatalommegosztás értelmezése

Mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon kihívást jelent az egyes hatalmi ágak önállóságának értelmezése és védelmezése – jelentette ki szerdán Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki Stumpf István alkotmánybíró társaságában egy, a konzervatív Federalist Society által amerikai és európai bírók számára rendezett munkatalálkozón vett részt.

2012.11.21A hatóságok nem váltak eszköztelenné a valóban közrendsértő cselekményekkel szemben

A rendőrség és a közterületek felügyeletét ellátó szervek nem váltak eszköztelenné azokkal a – sok esetben a hajléktalansággal összekapcsolódó – szabálysértésekkel szemben, amelyek zavarják az embereket, vagyis sértik a közrendet – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára szerda este az MTI megkeresésére.

2012.11.21A hajléktalansággal foglalkozó múlt heti alkotmánybírósági határozatról

Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke nyilatkozott a Népszabadságnak az Alkotmánybíróság múlt heti döntéséről, mely megsemmisítette a szabálysértési törvénynek a hajléktalanokra vonatozó rendelkezését, valamint azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak közösségellenes magatartások meghatározására

2012.11.10Paczolay Péter előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Hosszú távon gátolja az Alaptörvény funkciójának érvényesülését, ha napi politikai érdekekből módosítanak rajta – jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

2012.11.09Paczolay Péter előadása Közép-európai Közjegyzői Kollokviumon

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke előadást tartott Sopronban, a Közép-európai Közjegyzői Kollokviumon, a közjegyzők alkotmányos helyzetéről, „A közjegyzők és a közhatalom” címmel.

2012.10.18Több mint 1500 egyenruhás fordult az AB-hez

Az alkotmánybírák hamarosan megkezdik azoknak a panaszoknak a tárgyalását, amelyeket rendőrök, tűzoltók nyújtottak be korhatár előtti nyugdíjazásuk szabályainak megváltozása miatt. Az Alkotmánybíróság idén végzett munkájáról nyilatkozva Bitskey Botond főtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: a rendvédelmi szervezetek több mint 1500 hivatásos állományú dolgozója kereste meg a testületet. Megtudtuk, a köznevelési törvény szintén napirendre kerül, hiszen az alapvető jogok biztosa nem ért egyet azzal, hogy a gyerekeknek három éves koruktól mindenképpen óvodába kellene járniuk, s hét évesen csak akkor mehetnének iskolába, ha ezt az iskolaérettségi vizsgálat lehetővé tenné számukra.

2012.09.26„Nem baj, megyünk a Donáti utcába”

A már elfogadott és beterjesztett újításokkal annyira más dimenzióba kerül a választási rendszer, ami indokolja az Alkotmánybíróság (AB) kontrollját – mondta a Magyar Hírlapnak Balsai István alkotmánybíró annak kapcsán, hogy a kormány előzetes normakontrollra küldené az új választási eljárási törvényt. Több mint két évtizedes politikusi múltjára alapozva Balsai nem tartja problémának, ha egy határozat kapcsán nem alakul ki konszenzus a testületben.

2012.07.30Az AB marad a T. Ház kontrollja

Paczolay Péter szerint az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelező érvényűek

Az Alkotmánybíróság a bírói nyugdíj ügyében minden korábbinál megosztottabb volt, és mára nem is tartható az elnökségem első két évében nyilvánvalóvá tett törekvésem, amely szerint a nagy horderejű ügyekben konszenzusos döntést kell hozni – nyilatkozta a Népszabadságnak Paczolay Péter. A testület elnöke szerint az új hatásköri szabályok okozta átmeneti fél év után igen intenzív munkára van szükség az ősszel az AB-n.

2012.07.19Paczolay Péter: Az Alkotmánybíróság döntéseit végre kell hajtani

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.

2012.07.11MTI: Hétfőn döntés születhet a bírák nyugdíjazásának ügyéről

Döntés születhet a bírák nyugdíjazásának ügyéről az Alkotmánybíróság (Ab) nyári szünet előtti utolsó, hétfői ülésén - közölte az MTI érdeklődésére a testület főtitkára.

2012.02.14Paczolay Péter interjúja Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2012. február 14-én

Az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter a testület jogköreinek idei változásáról is nyilatkozott a 180 percnek.

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés