MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat
2017.09.05. Lenaerts: az uniós jog része az európai identitásnak
Az európai igazságügyi együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Unió Bíróságának (EUB) elnöke szeptember 4-én, Budapesten. Koen Lenaerts hivatalos magyarországi látogatásán megbeszéléseket folytatott, amelyeken részt vett Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Darák Péter, a Kúria elnöke is.

A Kúrián szervezett kerekasztal-beszélgetésen Lenaerts hangsúlyozta: Európa nemzetei sokszínűségükben egységesek, a jogalkalmazó feladata ezért az egyensúlyteremtés. Az uniós jogra nem külföldi jogként kell tekinteni, hiszen az a nemzeti jog részeként az egyes tagállamokban működik. A belső piaci korlátok eltörlése nyomán az egységes jogi térség mindannyiunk közös érdekévé vált. Az elnök elmondta: meg kell teremteni az egyensúlyt a gazdasági verseny szabadsága és a fogyasztók jogai között.
Az eszmecserén részt vett Juhász Endre, az Európai Unió Bíróságának bírája, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint kúriai bírók és főtanácsadók. Koen Lenaerts bírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az EUB összetett eljárási rendjéből adódóan még a kiemelt ügyek esetén is szűk a bíróság mozgástere a döntéshozatal felgyorsítására. Ez vonatkozik a fogyasztóvédelmi jogvitákra is.
Koen Lenaerts szerint a tagállami bíróságok és az uniós bírói fórumok közötti intenzív párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy közös úton haladjunk. Az Európai Unió Bíróságának az európai jog fejlesztéséhez és értelmezéséhez szüksége van a tagállami bíróságok felvetéseire.
A kerekasztal-beszélgetést megelőzően a vendégek munkavacsorán vettek részt az Alkotmánybíróság elnökének meghívására, ahol megtárgyalták az intézmények közötti szorosabb szakmai párbeszéd lehetőségeit.

Budapest, 2017. szeptember 4.

 

Kapcsolódó galéria :

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés